Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Gratis Streptocarpus zaad

Deze bloemen zitten er ook bij.

Gratis Streptocarpus zaad.

Ja goed gelezen het is gratis met de bedoeling dat nog meer liefhebbers het eens wagen die mooie bloemen te gaan kweken.

Geloof me maar als je eenmaal er in slaagt een zaaiprobeersel groot te krijgen dan ben je helemaal weg van deze bloemen. Dan kijk ik naar mezelf en waar is het, ik begon ook met eentje en zie nu.

Wie dit wenst kom maar langs geen beroepskwekers die hebben andere mogelijkheden. De zaden zijn allemaal van deze zomer en een mengeling van al mijn planten.

Een seintje of mailtje en wij spreken af en wie mij kan helpen aan Coleus zaad of Begoniaspecie zaad of stekjes is een welkom geschenk voor mij.

U krijg een snuifje of mespuntje zaad van wel duizend zaadjes. Waar men in de handel een pakje krijg van 20 of 50 zaadjes en dan 6 of 10€ voorbetaal en soms op biedsites veel meer. Hier is het gratis.

Stek Test

Test stek, de linkse stekbladeren zijn van de S.Horus. Deze werden genomen op 17 november 2014 en gestek in zuivere Perliet. Dit huishoud doosje werd in een plastieke doos van kiwi's geplaatst tot op heden. En dat is het resultaat half februari 2015. Er werd geen gebruik gemaakt van enig middel om vlugger te schieten juist water als het nodig was.

Het rechtse doosje werd gestek in gewone potgrond gemengd met Seramis korels. Datum van stekken was 11 juli 2014 en dit is op 20 februarie juist voor het uitplanten in potjes van 7 cm. De gestekte bladeren waren van de Bleu Frills en de 7001 wit plant nog niet genaamd. De stekken werden op de zelfde manier behandeld als bovenstaande. Bij uitplanten vastgesteld dat de stekjes goed beworteld waren. 

Stek proef

Zaaien en bladstekken

Zaailingen en bladstekken.

Deze zaailingen zijn eind augustus gezaaid. In het bakje links zijn dit zaailingen van een gemaakte kruising. De S. Snowflacke x S. Roulette Cherie, wat dit zal geven zal wel een verassing zijn. Het is gewoon proberen als dit echt wel lukt, normaal gezien zou ik de twee soorten terug krijgen. Maar met een beetje geluk is er kans, toch enkele afwijkende kleuren kunnen tussen zitten. Wij zien wel het verder verloop zal te volgen zijn.

Aan de rechterkant bakje is dit een zaaisel van mij onbekende Streptocarpus, eveneens eind augustus gezaaid maar blijkbaar niet zo kiemrijk.

Dan hebben wij nog de bladstekken van enkele Streptocarpus planten van de Harlequin groep uit de Dibleys Nursery. Afwachten als die ook aanslaan, maar geduld is zeker nodig in dit geval. Eveneens eind augustus gestekt maar heb toch goede hoop eind november, begin december de sproutjes te zien bovenkomen.

Dus weeral iets om naar uit te kijken.

 

 

Zaaibakje met zaailingen Bladstek Harlequin groep Bladtopstekken Harlequin groep

Streptocarpusstekjes opkweek in huis

Streptocarpusstekjes opkweek in huis. Door de vele streptocarpusstekjes om mijn verzameling te verjongen. Ook als steun of een beetje sponsering voor mijn 2 jongste kleinkids Lisa en Lars. Die deze zomer naar Senegal gaan om in het project "Arbres pour Senegal". Bomen te gaan planten tegen de oprukkende woestijn.

Zo ben ik genoodzaak om alle mogelijke plaatsen te gebruiken in huis. De veranda een ideale plaats door de acumulatie kachel, is het mogelijk daar veel streptocarpus stekplantjes te laten opgroeien.

Maar toch heb ik nog plaats te weinig, dan maar gebruik gemaakt van slaapkamer venster banken. En zo komt het dat er een beetje overal in huis jonge Streptocarpus plantjes staan te groeien.

 

Binenzicht veranda Eveneens stekjes in de veranda Alles is bruikbaar om de stekjes verder te kweken Slaapkamer vensterbank Op de vensterbank van de computer kamer werd plaats gezocht In de gang was er nog een plaatsje vrij

Zaaien van streptocarpussen

is niet moeilijk maar weeral moet men veel geduld hebben. Neem een klein (plastiek) bakje, een laag van 2cm. dik, zeer fijn zaaigrond en daarboven zaait men dan het streptozaad. Dan lichtjes aandrukken en benevelen, zorgen dat de oppervlakte niet te nat word anders vloeit het het zaad naar de laagste plaats in je bakje. Afdekken met deksel of plastiek vel en gewoon in het licht plaatsen niet in de zon. Met wat geluk kun je na een week maar kan ook na 1 a 2 maand pas het zaad kiemen. Dan laat je alles uitgroeien tot de blaadjes 2 a 3 cm. zijn. Verplanten in een kweekbak en laten uitgroeien tot de plantjes zeker een bladlengte hebben van 5 cm. Dan is het tijd om in eindpot te verplanten pot van 10 cm diameter groot genoeg opletten met het watergeven zeer gevoelig aan te veel.

Eerste overplanting

Hoe vermeerderen van een Streptocarpus plant?

Een goed snijdend mes en een plankje.

Het blad naast de hoofdnerf doorsnijden. En eventueel nog eens middendoor volgens grootte blad of stekbakje

 

 

 


Met scherp mes snijden

In stekbakje planten zijkanten goed aandrukken en afdekken met plastiek kap.
Met veel geduld nieuwe plantjes na 2 a 3 maand.

 

 

 

Lichtjes blad aandrukken

Met veel geduld en na 2 tot 3 maand, zal aan ieder bladnerf een sproutje te voorschijn komen die zal uitgroeien tot een plantje. En weeral 1 tot 3 maand later gaan alle plantjes bijna 5 cm groot zijn. Het ogenblik om te gaan verplanten in potjes 6 cm doormeter.

Met veel geduld dit resultaat