Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

 

S. Ruth

S. Ruth

Streptocarpus Ruth, deze Streptocarpus komt uit de kwekerij Dibley.

 

S. Adele

Streptocarpus Adele, een aanwinst voor 2013 waarschijnlijk een van de mooiste uit mijn verzameling. De kleur komt niet helemaal tot zijn recht, meermaals een nieuwe foto genomen maar de kleuren wijken altijd iets af van het echte kleur. Licht waarschijnlijk aan de belichting gemaakt met het gewone daglicht op een echt verzopen regendag.(13/10/2013 om 14u.) 

Veel mooier in het echt dan op de foto, de kleuren van de bloembladeren gaan meer naar Orange rood.

 

Serretje vandaag 22 augustus '13 kruisingen S.Megan x S.Rexii.

Serretje op 22 augustus 2013. Alle planten staan volop te bloeien, de meeste zijn van de kruising S. Megan x S. Rexii. Alle op gekomen plantjes van de kruising bloeien met bloemen in de grote van 5 tot 7cm diameter. De kleuren gaan van Roze magenta naar licht blauw maar allen dragen kenmerken van de kruising ouderplanten. Enkele hebben in de bloembladjes witte spotten daar ga ik van deze bloemen zaad te bekomen en dan eens proberen uit te zaaien.

S. Harlequin Ruby

S. Harlequin Ruby

 

S. Harlequin Ruby, een van laatste 10 aanwinsten. Waarvan er reeds 2 vertrokken zijn naar de plantenhemel. Voor volgend seizoen staat die vooraan op het bestel lijstje.

Deze plant is als plug plantje toegekomen begin juli en heden staan reeds 2 bloemen te bloeien. Hopelijk blijven ze nog lang doorgaan echt een bloem om van te genieten.

Streptocarpus primifolium.

S. primifolium

Streptocarpus primifolium. Een van de oudjes uit mijn verzameling. Is al met zaad of bladstek verder gekweekt.

Het is wel nodig af en toe de planten te verjongen. Naarmate ze ouder worden groeien ze minder goed voornamelijk uit de wintertijd terug op gang komen. Ook de bloei neemt af en dan zie het verschil met de andere gestekte planten.

In de beginne van het verzorgen en opkweken Streptocarpussen, gebeurde het wel eens dat er planten die niet goed op dreef kwamen.

 

 

Fifi Fifi Fifi Fifi Fifi Fifi Fifi Fifi Fifi Fifi

Kruisingen van S. Megan x S. Rexii. In totaal heb ik een 10 tal verschillende bloemkleur en tekeningen uit het zaad van de kruising bekomen.

Het gele nectar spoor van de S.Megan is overal aanwezig ook het wit van S. Rexii komt in alle planten terug.

Volgend bloeiseizoen nog eens proberen, want er is veel geduld nodig om te doen slagen. 

Binnen zicht veranda op 19 juni 2013

Binnenzicht veranda Binenzicht veranda binnenzicht veranda Binnenzicht veranda Streptocarpus planten kijkdag

Binenzicht in de veranda op 19 juni, alle planten zijn bijna op hun hoogtepunt van de bloei.

Dus klaar voor de Streptocarpus Plantenkijkdag op 30 juni.

Zeker tot een stuk in de komende winter zal ik genieten van al die kleuren en bloemtekeningen.

Weinig kamerplanten die beter doen, denk ik.

Een bezoekje sterk aanbevolen.

Wat ik bijna vergeet te melden dat mijn kruising probeersel bijzonder gelukt schijnt te zijn.

Die staan echt te pronken.

 

S.Fiona 2

Fiona 2, zeer mooie bloem is een van de nieuwe variëteiten.

Is afkomstig uit Rusland of Polen, deze twee landen hebben zeer grote veredelaars.

Meestal kan men deze planten terug vinden op verkoop sites waar dan de meestbiedende de plant in zijn bezit zal krijgen.

S. Fish Lips

S. Fish Lips

 

S. Fish Lips, een compacte plant met bloemetjes van 3.50cm. in doormeter.

Bloeit zeer overdadig en de bloemen blijven lang doorbloeien en op de bloemsteel staan.

Fifi

S.Megan S.Rexii S.Fifi Plant S.Megan Plant S. Rexii Plant S.Fifi

Fifi,is een kruising die ik zelf maakte met S.Megan (paarsblauw)en een witte Rexii. Plant die nog zeer dicht aanleunt bij de wilde vorm.

Het resultaat is geworden dat het geproduceerde zaad kiemvatbaar was. En zo een 100 tal plantjes opleverde. Die deze winter langzaam opgroeiden met regelmatig uitval door gebrek licht en niet de juiste opgroei temperatuur. Gelukkig toch een 30 tal plantjes over gehouden. Met resultaat enkele mooie nieuwe bloemkleuren of bloemtekeningen. Nu maar afwachten hoe het verder zal gaan met deze nieuwe plantjes.

Hierbij gevoegd enkele beelden van de kruising ouders en een van de nieuwe bloemen.

 

Vergroting S.Rexii

Zie de vergrote foto van S.Rexii.

S. Rexii witte vorm

S. Rexii witte vorm

S. Rexii witte vorm,deze plant al enkele jaren in mijn bezit. Een gemakkelijke groeier en stekplant.

Bloeit met wel 6cm. diameter grote bloemen met 7 tot 9 paarse nectar sporen. Die zeer aanlokkelijk lijken te zijn, is ook een goede zaadvormer met uiteraard goed en kiemrijk zaad.

Als men dit zaad gaat zaaien heeft men de kans dat je ook van witte tot blauwe kleuren van bloemen krijgt.

In het wild verschijnt deze plant ook in wit tot blauw.

Is volgens de lectuur ook een goede plant om mee te kruisen.  

 

S.Spin Art

S. Spin Art

 

Streptocarpus Spin Art, deze strepto krijgt allerlei onregelmatige rood paarse strepen in de bloem. Geen enkele bloem die gelijk is, de bloem diameter is wel 6 cm en blijft lang bloeien.

Insecten hotel

Mijn insecten hotel

Mijn insecten hotel. Na meermaals te hebben verteld van mijn vele tuinreizen aan dochter en kleinkids. Waar de gids elke keer de groep erop wees dat die kast met gaatjes een bijen hotel was.

Dit jaar met de Nieuwjaar bijeenkomst kreeg ik toch wel een insecten hotel ten geschenke. Dat ik verrast en blij was mag ik wel zeggen. Had al zo dikwijls zitten denken, 'k zou dat toch eens moeten maken.

Nu ik dit had heb ik dit zo vlug als kon een plaatsje gezocht in mijn tuin.

En zie hier hangt hij dan en is dan al in huur genomen door soorten vliegend insecten. De bijen zijn regelmatig op bezoek maar hebben blijkbaar nog niet het juiste huisje gevonden.

Wat ik nu wel doe tijdens het verblijf in m'n tuintje toch enkele minuutjes stilstaan voor het hotel en zie af en toe toch beweging van in en uitgaan. Dus plaatsing insecten hotel geslaagd.

Nu nog massa's vlinders lokken en het kleine huistuintje word samen met de kikkers in het vijvertje een echt paradijsje. 

Stukje eigen tuin.

Op z'n Brugs valse Rabarber Bloemstengel van de valse Rabarber

Stukje eigen tuin, met de vele regen groeien sommige planten tot reuze exemplaren. Zoals deze op de foto afgebeeld. Die ik drie jaar geleden als een onooglijk plantje kreeg van een dame uit de Vlaamse Ardennen. De echte naam ken ik niet, maar hier in het Brugse noemt men die plant 'valse Rabarber'.

Nu hij zo groot is geworden is het een echt decoratieve plant die naast het vijvertje goed tot z'n recht komt.

En te zien op een andere foto is de bloemstengel ook al zichtbaar.

Het is genieten elke dag, deze plant te zien groeien. 

 

Francken Black Berry Lace

Francken Black Berry Lace

Franken Black Berry Lace, een opvallende bloem. Staan op bloemstengels van wel 35 cm hoog, op elke stengel staan 3 tot 5 bloemen. De bloemen hebben een gemeten diameter van 6,4cm en blijven zeer lang op de bloemsteel.

Echt een opvallende bloem tussen de vele kleuren door zijn bloemtekening.

 

Streptocarpella Saxorum

streptocarpella Saxorum

Streptocarpella Saxorum, een nieuwe foto van het op water kweken van een stekje van Streptocarpella Saxorum. Zoals je ziet nog altijd het zelfde glas maar de plant een stuk groter en met enkele bloemtjes.( zie enkele weken terug )

Ik zie geen enkel verschil met de moederplant waarvan ik het stekje nam.

Hoe het verder zal gaan zie ik wel, maar zal toch m'n uiterste best doen om het helemaal te laten uitgroeien tot een stevige plant. Nu nog een oplossing zoeken om het plantje te ondersteunen, want nu is dit niet de goede wijze van steun. Wie een idee heeft laat maar weten, dank bij voorbaat.

 

Streptocarpella White Butterfly

Streptocarpella  White Butterfly

Streptocarpella White Butterfly, bloem wit met licht blauwe schijn. De bloemetjes zijn 2,5cm indiameter zeer Rijkbloeiend. Volgens de kwekerij zou deze plant het jaar rond bloeien. De kleine ovale blaadjes zijn licht behaard. De plant is helemaal van uitzicht het zelfde als de Streptocarpella Saxorum maar met blauwe bloemtjes eveneens 2,5cm groot.

De Streptocarpella is een ondersoort van de Streptocarpus, maar word in de tuincentras verkocht als Streptocarpus Saxorum. De witte vorm is nog niet ontdekt door de commerce nog wat geduld het komt wel. Wie had over 4 jaar gehoord van die Streptocarpus (-carpella) Saxorum en plots worden de bloem- en tuincentras overspoeld met die plant. Als de ideale plant om bakken en hangmanden op te fleuren. Wel met de Streptocarpella White Butterfly zal straks hetzelfde gebeuren, de centjes lonken.

 

S. Bristols Psychedelic Sun

S.Bristols Psychedelic Sun, deze strepto is een van de aanwinsten die al in bloei is gekomen. Wat opvalt de nieuw aangekochte strepto's komen allemaal vlugger in bloei dan mijn eigen strepto's. Denk dat het gaat omdat het als eenjarig opgekweekte planten gaat. Voor volgend bloeijaar eens beproeven als dit zo is.

S. Bristl's Smelly Cats

 

Streptocarpus Bristol's Smelly Cats, nog een van de nieuwe planten. Met bloemen van ongeveer 5cm diameter.

Streptocarpus Teo

S. Teo

Streptocarpus Teo, een mooie licht paarse bloem. Vanop de zijkant lijkt die bloem nog mooier. 

 

Streptocarpus Purple Peppered

S.Purple Peppered

Streptocarpus Purple Peppered, nog eentje uit de nieuwe aanwinsten en is beginnen bloeien eind maart en heeft nu reeds vele bloemen gegeven. De bloem heeft een diameter van 5 cm met korte bloemstelen.

 

Streptocarpus Justa

Streptocarpus Justa, een van de nieuwe aanwinsten.

Staat nu al 3 weken met een bloem die nog altijd geen tekenen heeft van verwelken.

Is een mooie paars blauwe bloem en zeker een 6 tal cm in doormeter en daardoor onmiddellijk in het oog springend.

 

Streptocarpus Justa

Streptocarpus planten kijkdag.

30 juni 2013, terug Streptocarpus plantenkijkdag van 07 tot 17 uur.

Naar nu al een jaarlijkse gewoonte is het terug mogelijk de mooie streptocarpus planten te bewonderen. Dit op kermis zondag van Sint-Pieters Brugge.

Ook dit jaar slaagde ik erin een 10 tal nieuwe kleuren en planten aan te kopen. Waaronder naar men mij verzekerde 4 geurende, ben benieuwd.

Door de lange koude en het bewust kouder houden als vorige jaren komen de planten nu pas in bloei. Ook was het niet echt een succes deze winter nogal veel planten hebben er de brui aan gegeven. (Volgende winter zoals vroeger iets warmer houden is de boodschap)

Ook ontdekte ik bij het rondneuzen op internet, dat de Fuchsia kwekerij Michiels een nogal grote verzameling streptocarpussen aanbied. De planten worden ook per spoeddienst toegezonden. Wie zijn verzameling wil uitbreiden is daar aan het goede adres.

Maar kom zeker eens langs op 30 juni, de ervaring leerde mij dat een goeie babbel zeer verrijkend werkt

Streptocarpella White Butterfly

Streptocarpella White Butterfly Stek Streptocarpella White Butterfly

Streptocarpella Saxorum.

Moeilijk te overwinteren plant, best vermeerderen met afnemen stekjes.

Heeft blijkbaar geen last van water, ik heb een stekje op water laten wortelen en laten doorgroeien. Nu reeds een plantje van ongeveer 15 cm hoog en zie dat er in de bladoksels bloemknopjes op komen.

Ik laat het gewoon doorgroeien om te zien wat het eindresultaat zal zijn.

Gemerkt bij andere stekjes van de zelfde plantsoort dat het toppen zoals bij Fuchsia's geen probleem lijkt te zijn.

 

S. primilifolium

S. primifolium

S.primilifolium.

Terug gevonden foto uit de verwijderde foto's uit Seniorensite.

Na lang de seniorensite te hebben afgezocht enkele terug gevonden zoals deze S. primilifolium.

Is nog een foto die ik gebruikte als oefening voor het bewerken van foto's in photoshop 9.

Streptocarpus Dawn

Strepto Dawn

Streptocarpus Dawn.

Streptocarpus Dawn is een bewerking in Photoshop Elements 10. Gewoon een veelkleurige naam met enkele effecten en filters bijgevoegd.