Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

 

Nieuwjaar wensen

Beste wensen voor 2016.

Dat het een zorgeloos Streptocarpus jaar moge worden.

Rik.

Gestekt en afgezet in september.

Tijdens mijn verblijf ziekenhuis werden deze bladeren gestekt door een bevriende streptocarpus liefhebber.

Van september tot heden is dit het resultaat. Met de korte dagen in het verschiet gaat de groei ook wel vertragen.

Maar bij streptocarpus verzorgen is geduld een goede deugd.

Wetende dat bij het lengen van de dagen de stekjes en jonge plantjes er elke dag anders gaan uitzien.

De afzender van enkele bladeren zal zeker zijn meegestuurde etiketen herkennen.

Nog enkele bloemen in november

Nog enkele bloemen in november 2015.

Alle planten zijn nog niet uitgebloeid en staan nog  getooid met vele bloemen.

Hier zijn enkele van wat nog allemaal in bloei staat.

Fuchsia struik

Fuchsia struik

Fuchsia struik, vorig siezoen deze fuchsia niet gesnoeid. Met als resultaat dat deze fuchsia plant uitgegroeid is tot een reuze struik. Bijna 4m. hoog en in de breedte wel 2.50m. 

Staat nog altijd overladen met kleine roze bloemmetjes.

Is een winterharde fuchsia die in de beginne van aanplant verscheidene jaren na elkaar tot op de grond is afgevroren. Heeft blijkbaar een ijzersterk wortelgestel.

Was deze zomer een goede schaduw brenger voor mijn Streptocarpussen in mijn veranda. Waar menig streptoplant nog altijd in bloei staan.

Collage

Collage Strepto's in bloei.

Collage Streptocarpussen in bloei.

Collage nieuwe bloemen

Collage kruisings bloemen.

Een collage van enkele nieuwe bloemen uit het kruisings expirement van S.rexii x S. Hope.

Kruising bloem

Kruising bloem

Bloem uit Kruising S. rexii x S. Hope.

S. Kristin

S. Kristin

Streptocarpus Kristin, geprobeerd van foto schets te maken.

Ter gelijker tijd blijf ik oefenen met Photoshop.

Het lijkt wel aardig gelukt te zijn.

Riks Mietje

Riks Mietje

Riks Mietje, een van de mooiste bloemen tot nu toe uit de kruising S. rexii x S. Hope.

Reeds een 12 tal verschillende kleuren en bloemtekeningen gevonden onder de uitgekomen bloemen van het kruisings expiriment. Wat zeer belovend is voor het verder verloop van de opgroei jonge stekjes. Wat mij ook opvalt dat er tot nu toe geen enkele van de opengekomen bloemen de twee kruisings planten in een bloem te zien is.

Over hoe deze theorie in elkaar zit ken ik niets maar vind het fijn als het lukt een kruising te maken en ook daaruit nieuwe plantjes te kunnen opkweken.

 Ook deze kruisings plantjes zijn te zien op mijn open deur. een special plaatsje vrij gemaakt om deze te tonen aan de bezoekers.

Stukje veranda.

Stukje uit de veranda.

Zo ziet het er vandaag uit, een stukje uit de veranda die een en al kleur is.

Echt om van te genieten.

Kruising S.rexii x S. Hope.

Kruising S.rexii x S.Hope

Kruising S. rexii x S. Hope, een zeer mooie bloem door kruising van 2 tegen gestelde kleuren.

Het wit van S. rexii de ontvanger en de S. Hope de gever.

Met als resultaat deze kleurijke bloem, ook zijn al een 25tal bloemen uitgekomen waarvan er toch een 10tal verschillen in kleur en bloemtekening zijn.

Nu maar afwachten als alle plantjes eens bloemen gaan dragen. Dat zijn er toch wel een 200 in totaal wat dit zal geven aan kleuren en bloemtekeningen is een groot ?

De tweede kruising van vorig jaar , heb ik gespreid uitgeplant om niet alles ineens te hebben dat zal wel meer of 500 zijn. Mijn serretje is daar niet op voorzien en wacht tot na de open deur om de rest uit te planten.

 

Bleu Frills.

S. Bleu Frills

S. Bleu Frills, Aureel is even langs geweest en kon het weeral niet laten een serie foto's te nemen van mijn verzameling.

Na al die jaren er mee  bezig te zijn lijkt het mij dat ik er niet genoeg kan van krijgen. Hele dagen er mee bezig zijn hetzij water geven, uitgebloeide bloemen uitknijpen of verplanten naar een grotere pot.

Ja en niet te vergeten het voorbereidend werk voor het opendeur WE. op 27 en 28 Juni. Dit komt nabij en wil dat het voor de elfde keer piek fijn in orde is. Dat de bezoekers echt kunnen genieten van al deze mooie bloemen.

Ook zal ik deze keer ook een 10tal eigen kruisings planten kunnen voorstellen. Die zeker juist klaar zijn om getoond te worden. Enkele zijn al getoond op de Streptosite.

Nu maar hopen dat het mooi weer is, tijdens het feest WE is er op onze wijk Sint-Pieters Brugge van alles te doen, rommelmarkt, kinderspeelstraat, optredens en nog meer. Ook niet te vergeten de gezellige bar en het uitzonderlijk vuurwerk op vrijdagavond, zeker allemaal niet te missen.

 

KruisingS.rexii x S. Hope.

Kruising S.rexii x S.Hope

Kruising S. rexii x S.Hope, een andere bloem uit de kruising van vorige zomer. Lijkt helemaal niet op de eerste open gekomen bloem. Maar weeral eentje om te bewaren en verder te kweken.

Van nu af zal ik iedere bloem die afwijkt van de eerste bloem uit de kruising laten zien op de Streptosite.

Met wat geluk kan ik op de opendeurdag al enkele te kijk stellen en de dubbels ruilen.

Zoek naam.

Kruising S.rexii x S.Hope

Zoek naam kruising.

Vorige zomer nog eens gewaagd een kruising te maken. En blijkbaar lijkt dit gelukt te zijn daar de eerste bloemen zijn opengekomen.

Welke planten heb ik gebruikt weeral de witte S.rexii en de S. Hope. Geduld om het zaad te zien rijpen, nog meer geduld om het gezaaide zaad te zien kiemen. Dan oneindig geduld om de plantjes te zien groeien, na het verspenen nog maar geduld geoefend. Na het tweede maal verplanten mijn geduld nog niet verloren want er zat schot in, elke dag een beetje bijgegroeid.

Tot vorige week zo eind mei de eerste bloem open kwam en wat was de verrassing. Een helemaal andere bloem die ik niet verwacht had (intussen nog andere bloemen open gekomen ), het blijft maar verassen.

Een naam kwam mij te binnen als ik dit eens, S. Kikine noemde dat zou mooi zijn. Maar dacht zo laat ik eens de bezoekers van mijn Streptosite een naam kiezen en wie de mooiste naam weet te vinden mag een blad komen halen. Zo kun je direct een hoeveelheid plantjes hebben die je verder kan koesteren.

'k Ben benieuwd.

S.Carioca

S.Carioca

Streptocarpus Carioca, eentje uit de zending van het voorjaar. Mooi uitgegroeid tot een mooie plant met al een zestal bloemen. Staat nog vol van bloemknoppen die laten zien dat er nog veel bloemen te verwachten zijn.

Om de werking van het photo programma CS5 niet te vergeten maar een oefening herhaald en opgemaakt.

S. Harlequin Ruby

S. Harlequin Ruby.

Streptocarpus Harlequin Ruby, een uit de zending 2014 die langzaam is uitgegroeid tot een zeer mooie plant met vele bloemen.

De onderste 3 bloembladjes zijn paars rood gekleurd terwijl de 2 bovenste sneeuw wit van kleur zijn. De bloemen zijn ongeveer 4,7 cm groot en staan op korte bloemstengels.

Streptocarpus Jane Elizabeth

S. Jane Elizabeth

Streptocarpus Jane Elizabeth, is een plant uit de Dibleys nursery. Half maart als plugplant toegekomen, onmiddelijk verplant in pot van 8cm. diameter en nu in de eindpot van 11 cm.

De eerste bloemen zijn opengekomen en zijn wel echt mooi. Voornamelijk het verloop van de paarse kleur naar de gele keel.

Nog zo eentje om te koesteren.

Aureel kwam op bezoek.

Aureel op bezoek

Aureel kwam op bezoek.

Wie stond plots aan mijn deur Aureel, "ha ik ben juist" was het antwoord bij openen deur. Ik heb u gevonden met mijn GPS, maar ook bij mij ging een lichtje branden ik had die mens gezien in de bloemenstand van Portier in Bokrijk.

Naar jaarlijkse gewoonte trek ik op 1 mei naar Bokrijk omdat dit de mooiste en grootste plantenbeurs is van het land en dan nog gratis ingang ook. Op die manier koop je dan al een plantje meer. Heb ook zo het gevoel dat het daar om de planten te doen is, te zien aan de vele niet gekende gangbare planten. Wat de tuinliefhebbers dan ook doet watertanden van al die onbekende planten.

Maar ja Aureel was er nu en een onderwerp was vlug gevonden, ook zag ik dat hij een fototoestel bij zich had. Het kon niet lang uitblijven van "mag ik enkele foto's nemen" ga je gang. Op deze manier groeide mijn verzameling foto's van mijn verzameling Streptocarpussen terug aan.

Na een goeie babbel en nog eens langs te gaan in mijn serretje, maakte Aureel zich klaar om te vertrekken.

Wel daar heb ik nu van genoten van die aangename babbel. Eerlijk gezegd dat zou meer mogen.

Gemaakt met Collagelt

Gemaakt met Collagelt

Collagelt, tijdens het rondsnuffelen op internet kwam ik dit programmatje tegen en nog gratis ook. Dacht zo even uitproberen en dan zien ik wel. Wat foto's van mijn verzameling gezocht en dan maar het resultaat afwachten. Blijkbaar lijkt dit mee te vallen wat het resultaat betref, is eenvoudig in gebruik.

Er bestaat ook een pro versie van dit progje maar denk met de gratis versie men voldoende stof heeft om iets mooi te maken.

Adres om te downloaden: http://www.collageltfree.com 

 

Bijna alle strepto's in bloei.

Bijna alle streptocarpus planten staan in bloei.

Alle planten staan overladen met bloemknoppen of bloemen. Wil zeggen dat nu reeds een massa bloemen te zien zijn maar dat straks tegen einde maand mei alle planten in bloei gaan staan.

Ook de jonge stekjes van de kruising zijn de botjes aan het vormen benieuwd wat dit heeft aan kleur of bloemtekening geduldig afwachten op de verrassing. 

Streptocarpus ?

Streptocarpus ?

Streptocarpus ?.

S.Adelle

Streptocarpus Adelle

Streptocarpus Adelle.

Kruising s.rexii xs. Megan.

Kruising S.rexii x S. Megan

Kruising S.rexii x S.Megan, kruising uit 2013.

Streptocarpus 7050

Streptocarpus 7050

Streptocarpus 7050, nog niet benoemd.

Hoelang dit allemaal duurt eer deze varieteit een naam krijgt  hangt af van een comité. Die daar een hele pak onderzoeken aan besteed. Om tot besluit te komen het is een nieuwe varieteit of niet en de kweker die dacht dat het een nieuwtje was. Weeral alle moeite voor niets.

Streptocarpus 7074

streptocarpus 7074

Streptocarpus 7074, eentje die nog niet benoemd is en waarschijnlijk nog niet aangenomen als nieuwe bloemvorm en kleur.

Afwachten de naam krijg ik wel te pakken.

Maar toch weeral een mooie bloem die zo mijn verzameling beetje bij beetje mooier maakt.

Streptocarpus Kristin

Streptocarpus Kristin

Streptocarpus Kristin, een mooi kleurige bloem. Hoe ik het kleur moet noemen echt geen idee maar het voelt zeer mooi en zacht aan.

Een van die planten die ik vorig jaar kon bekomen. Bij de opstart wel moeilijk op gang gekomen, had ik de moeite niet gedaan om het goed te verzorgen dan was het wel weg gekwijnd.

Nu is het uitgegroeid tot een nog altijd niet te grote plant. Maar met nu al 3 bloemen waarvan al een helemaal open, vlug een foto genomen. Waarvan hier het resultaat, is een bloem  van wel 6cm. diameter.

Ik zou zeggen geniet ervan.

Wickwatering

Wickwatering

Wickwatering, een bloemen vriendin bracht mij op het idee dit ook eens te proberen.

Nu al een 20 tal planten op deze manier op gezet en blijkbaar blijven de planten zich opperbest gedragen.

Alles verloop normaal in groei, botvorming of bloei maar met het verschil dat ik nu maar om de week en half water moet bijgeven volgens grote water reservoir. Heel wat tijd aan watergeven uit gespaard maar te meer genot van mijn planten.

Vele jonge planten staan in bloei of de botten staan erin of op openkomen.

Zo te zien gaan wij een drukte zomer tegemoed. De zaailingen van mijn kruising groeien dat het een lieve lust is.

En ik elke dag kijken als ik nog geen botten vorming zie.