Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Onverwachte gast.

Onverwachte gast,

Uit een bladstek van S.Branwhen en nadat de sproutjes begonnen uit te groeien. Merkte ik twee plantjes die precies afweken van de normale bladvorm. Alle stekjes werden verplant bij een blad grootte tussen 5 en 8cm. ongeveer. Met bijzondere aandacht aan die twee eigenaardige, het blad was in de beginne rond en later bij het verder opgroeien gingen die zich langzaam uitrekken. Nu heden heeft de enige overblijvende plant een blad van ongeveer 12cm. breed en uitlopen in een top tot 55 cm. lang. Ook zijn er bloemen opgekomen zoals bij alle streptokarpussen op de hoofdnerf. Met mooie bloemen met een grootte van 3cm diameter en een 4 tal cm. lang. Bij het opgroeien kwamen opzij ook bladeren op. Deze heb ik weggesneden en bladstekken van gemaakt. Die staan nog altijd fris maar nog geen sproutjes te zien na 1 en halve maand.

Hoe het verderloop met de plant en de bladstekken word vervolgd.

Wie de naam kent laat maar weten.

 

Onverwachte gast. Bloemen onverwachte gast

Kruising S. rexii x S. Megan

Krusing S.rexii x S. Megan.

Vorige zomer lukte het mij een kruising te maken tussen een witte S.rexii en S. Megan. Ik vond onder de vele zaailingen enkele die de kleuren van de kruisings ouders hadden zoals deze bloem. Zoals men weet komt de S.rexii in de natuur in verschillende kleuren voor. Meestal in wit, blauw en roze. vandaar dat ik ook enkele roze ondekte, die de kleur of tekens hebben van de kruisings ouders.

Deze onderstaande bloem de bloemkleur van S.rexii en het geel van S. Megan. Als naam heb ik ze maar Fifi genoemd een naam die mij als eerste te binnen schoot.

Nu dit jaar hebben deze planten uitbundig gebloeid en hebben enkele een nieuw thuis gevonden bij bevriende bloemen liefhebbers.

Nu al uitkijken naar 2 kruisingen waarvan de zaadstreng staat te rijpen. Zogauw klaar zogauw gezaaid en dan maar hopen dat er iets bijzonders uitkomt.

Kruising S. rexii en S. Megan.

Naam Van deze streptocarpus

Naam van deze Streptocarpus ?.

Wie help de naam van deze streptocarpus terug te vinden.

Is een wondermooie bloem maar de naam ontbreekt.

Dit planttje is een stekje die ik ontdekte tussen de vele stekjes die ik dit jaar heb opgekweekt.

Uit welk blad of zaaisel het komt niet te achterhalen. Maar zou het wel op prijs stellen als ik de naam zou kennen om aan mijn verzameling toe te voegen.

Ik kijk ernaar uit.

Naam van deze streptocarpus

Rariteit

De zaadstreng uit vorig artikel. De zaadstreng die ik kreeg in een bloem is aan het uitgroeien. Begint met een dikke knoest en eindig met twee toppen, is nu toch al een goeie zeven cm. lang maar nog altijd groen. Ook heb ik geprobeerd de bloem te bevruchten met Wow en Tellerie.

Nu maar afwachten wat dit zal geven als ik er in slaagd het zaad te laten kiemen.

Word zeker vervolgd.

Rariteit van zaadstreng

Rariteit

Rariteit Rariteit Rariteit

Rariteit, Lijkt wel een tweeling te zijn.

De vraag is nu komt dit ook voor onder de bloemen. Eigenaardig de 2 bloemkelken zijn aan elkaar gegroeid maar zonder tussenschot. Ziet er een dubbele bloem uit maar goed te zien dat ze aan elkaar gegroeid zijn. Wat hiervan de reden mag zijn heb ik geen verklaring.

Als er lezers zijn die daar een verklaring voor hebben en ook weten wat de naam daarvan is. Alvast dank bij voorbaat.

 

 

Streptocollage

Streptocarpus collage

Streptocollage.

S. 1001.

S. 1001.

Streptocarpus 1001.

Door ruilen van planten en bladeren deze streptocarpus bekomen. Nog geen naam toegewezen maar 1001 lijkt mij ook goed te zijn als naam.

De bloemen staan op hoge stevige stelen en bloeien zeer lang door.

Harlequin Saphire

S.Harlequin Saphire

Streptocarpus Harlequin Saphire.

Een van de nieuwe kruisings streptocarpussen uit de Dibleys Nursery.

Poolse Streptocarpussen.

7030 7042 Gernian 7045 Pula S. Iza

Poolse Streptocarpussen.

Deze streptocarpussen kon ik bekomen na vele omwegen een 40 in totaal alle nieuw en nog niet allemaal benoemd. Denk dat al de moeite beloond wordt door de uitzonderlijke mooie bloemen.

De bloemen zijn 6 tot 7 cm in diameter en allen met gefriseerde bloembladjes. Staan op hoge bloemstengels en soms wel 5 bloemen per bloemstengel. Echt mooi om op te kijken.

Zicht veranda mei

Veranda mei Veranda mei. Veranda mei. Veranda mei. Veranda mei. Veranda mei. Verandan mei. Veranda mei

Zicht veranda mei.

S. 7017 Tygrys

S. Tygrys.

S. 7017 Tygrys, een van de in de winter van 13-14 ontvangen plantjes. Bij ontvangst was het plantje op sterven na dood. Maar toch geprobeerd het erdoor te krijgen en blijkbaar met veel moeite er toch bovenop gekomen. Met resultaat dat de plant fors aan het uitgroeien is met zeer grote bloemen. Als ik de bloem meet gaat die wel over de 7 cm. in diameter. Ook lijkt het een halfdubbele bloem met spikkeltjes op de onderste bloembladeren. Bovenste bloembladen zijn in lichtpaarse kleur wat moeilijk maakt om te fotograferen. 

S. 7054

S. 7054.

S. 7054, is een streptocarpus die ik vorig jaar kreeg als plugplantje. Het was een probeersel van een mevrouw die ook heel erg bezig is met Streptocarpussen. Op mijn beurt dit eveneens eens uitgeprobeerd en het lijkt echt te lukken. Een gevoel dat de stukjes blad vlugger gaan sproutjes maken en men zo ook vlugger resultaat ziet. Voor de rest blijft alles zoals vroeger, het verspenen op tijd en later uitplanten zoals men het altijd doet.

Streptocarpella White Butterfly

Streptocarpella White Butterfly

Streptocarpella 'White Butterfly'.

Streptocarpella 'White Butterfly' een zeer mooie hangplant uit de familie Gesneriacea. Waartoe ook de Streptocarpussen behoren.

De Streptocarpella is een ondersoort van de Streptocarpus. Waar ook de Streptocarpella Saxorum en Bleu Moon, 2 blauwe Streptocarpella's toe behoren. 

Die in de handel verkocht worden onder de naam Streptocarpus, nog juist gezien op de bloemenmarkt. En overal door de serristen gebruikt word voor het opvullen van hangmanden en bloembakken.

De Streptocarpella gelijkt helemaal niet op de Streptocarpus (blad eivormig en dik behaard en 2cm groot) wat de bladvorm betreft. Het bloemetje gelijkt op de Streptocarpus maar is veel kleiner 2,8 tot 3,2cm. diameter volgens de varieteit. Ook is de plant moeilijker te stekken dan de Streptocarpus.

De White Butterfly is nog niet te verkrijgen. Is een evengoede bloeier als de Saxorum of Bleu Moon. Als voordeel dat de plant in een zachte winter door blijft bloeien.

Zoals de Crystall soorten uit de Streptocarpus reeks, blijven deze ook doorbloeien in de winter.

 

S. Fifi.

S. Fifi.

S. Fifi.

Streptocarpus Fifi, een naam gekozen omdat alle nakomelingen uit de kruising S.Megan x S. Rexii allemaal de zelfde hoofdkleur hebben. Enkel de bloemtekening is iets verschillend. Deze plant is een kruising die lukte in 2012 en deze is wel de mooiste uit de vele kruisings plantjes die ik opkweekte. Deze Fifi benaderd het meest zijn kruising ouders.

Wat de bloei betreft stel ik vast dat de planten zeker een maand vroeger in bloei gaan staan. Alle Streptocarpus planten staan overladen met botten of reeds in bloei.

S. 7047 Lisica

S.7047 Lisica

S. 7047 Lisica, ook deze streptocarpus mocht ik ontvangen deze winter. Echt een mooie bloem met zachte kleuren. Een bloemsteel is  opgekomen met 2 bloemknoppen waarvan een open is gekomen. Er staan nog enkele klaar om gauw een hele tros te gaan vormen wat zeker een mooi zicht gaat geven.

Deze plant en bloem is gekend onder het n° 7047 maar de kweker gaf reeds een naam Lisica, die denkelijk wel zal aangenomen worden. 

Streptocarpus 7048 H & M

Streptocarpus H & M.

Streptocarpus 7048 H & M, weeral eentje uit de zending van deze winter?. Hij kreeg het n° 7048 van de kweker en daarbij de naam  "H & M".( aan wat doet ons dat denken?)

Nu staan reeds enkele bloemen open van deze plant. Dus tijd om een foto te maken en vlug op de site te plaatsen.

Op alle planten zie ik de bloemknoppen opkomen met gevolg dat de bloei zeker een maand vroeger zal zijn als naar gewoonte. En dan word het genieten van al het moois die deze bloemen bieden.

Streptocarpus 7045 Pula

Streptocarpus 7045 Pula

Streptocarpus 7045 Pula, eentje uit de nieuwe zending.

Zal de naam krijgen van PULA naam die door de kweker is gekozen en door de Europese Streptocarpus bond is aangennomen.

Hoop dat hij blijft doorgroeien want met nieuwe gekruiste exemplaren gaat het in het begin goed en plots is het precies alle groei en bloei stilgevallen en zie je zo wegkwijnen.

Best is vroeg bladstekken nemen zo geeft men meer kans deze dan over tehouden.

Streptocarpus 7030

Streptocarpus 7030

Streptocarpus 7030, een zeer mooie bloem die vorig najaar werd ontdekt in zaaibed.

Deze plant werd mij toegestuurd als gift bij een bestelling, is gelabeld met het n° 7030.

S. Teo

S.Teo

Streptocarpus Teo, is een plant die ik vorig jaar heb kunnen bekomen. De bloei was niet zo denderen nu staan er al bloemen op. Ook staan vele bloemknoppen klaar om open te komen. Toch eigenaardig vorig bloeisiezoen bijna niets en nu al zo vroeg in bloei.

Streptocarpus 7057

S.7057 S. 7057 detail

Streptocarpus 7057, is de eerste bloem van 2014. Een mooie bloem die de voorbode moet zijn van het komende bloei siezoen.

Is een stekplantje die vorig jaar in september is gestekt en reeds de eerste bloem te toon spreid.

Als alle stekjes zo vlug in bloei gaan komen gaan wij wel een lang bloei siezoen tegemoed. Afwachten maar zie toch al dat in ander gestekte plantjes ook reeds bloemknoppen worden gevormd.